Ο Derek γεννήθηκε στο Brighton, στην Αγγλία το 1949 και κατά τη νεαρή του ηλικία ήταν εξαιρετικός στα σπορ και τη μουσική.
Τη δεκαετία του 70΄ άρχισε να ασχολείται με τη γιόγκα μαθητεύοντας για 6 χρόνια στο Sirananda Ashram στις Μπαχάμες με τον Robert Mosses όπου και αρχικά ήρθε σε επαφή με τη μέθοδο της Ashtanga Vinyasa Yoya.
Αργότερα βρέθηκε στη Ν. Υόρκη να κάνει πρακτική με τη Leslie Kaminoff, τον Norman Allen και τον Tridham Das. Την ομάδα των πρωτοπόρων δασκάλων της μεθόδου στη Δύση.
Στα μέσα του 80’ επισκέφθηκε το Mysore και μελέτησε με τον Guru του Sri K. Pattabhi Jois για πολλά χρόνια.
Ιδρυσε το πρώτο κέντρο Ashtanga Vinyasa Yoga στην Ευρώπη, στα νότια της Κρήτης το 1989 όπου και εκπαίδευσε μερικούς από τους ποιο διάσημους δασκάλους της Ashtanga σήμερα.
Τον ίδιο καιρό ταξίδεψε στην Ευρώπη προσφέροντας εκπαιδευτικά εργαστήρια ενώ καθιέρωσε μια συγκεκριμένη μέθοδο διδασκαλίας. Έβαλε τα θεμέλια ενός σύγχρονου συστήματος διδασκαλίας που βασίζεται σε λεκτικές προσαρμογές που ήταν ευπρόσδεκτες και ενσωματώθηκαν στη δυτική κοινότητα.
Επιπλέον έθεσε τα πρότυπα της επαγγελματικής πορείας ενός δασκάλου γίογκακαθώς ήταν ο ίδιος το τέλειο παράδειγμα για τους μαθητές του που τώρα διευθύνουν σχολές σε όλο τον κόσμο.
Η χαρισματική παρουσία του Derek εξακολουθεί να γίνεται πηγή έμπνευσης τόσο για τους δασκάλους της γιόγκα όσο και για τους ένθερμους ασκούμενους σε όλο τον κόσμο, που είναι υπερήφανοι να είναι μέρος της γενεολογίαςτου Sri Pattabhi Jois.